Binnenstad Vlaardingen

« terug naar overzicht

Introductie nieuwe Programmamanager Binnenstad: Aziz Lamrani

Per 1 april dit jaar ben ik aan de slag gegaan als Programmamanager Binnenstad. Een mooie en pittige uitdaging. De bedoeling van deze functie is om het uitvoeringsplan voor de binnenstad de komende jaren in goede banen te leiden. Mijn naam is Aziz Lamrani en voordat ik deze functie mocht invullen was ik teamleider voor Economische Zaken bij de gemeente Vlaardingen. In die functie heb ik al verschillende dingen in de binnenstad gedaan, zoals het Keurmerk Veilig Ondernemen, de voetgangersbewegwijzering, het ondernemersfonds en was ik veel betrokken bij de winkeliersverenigingen. Nu dus in een nieuwe uitdaging om de binnenstad van Vlaardingen verder te gaan versterken met alle betrokken partijen.

Op 25 januari van dit jaar zei de gemeenteraad “ja” tegen een uitvoeringsplan van bijna 15 miljoen euro, waarvan 2,6 miljoen voor 2018 en 2019 in de begroting werd opgenomen. Hiermee kwam een voorlopig slotstuk aan ruim anderhalf jaar onderzoeken, plannen en discussiëren met allerlei betrokken partijen in de binnenstad. De opgave die de Vlaardingse binnenstad heeft is dan ook geen kleine: de binnenstad heeft te maken met een teveel aan winkelmeters die leiden tot (een deel) chronische leegstand, een buitenruimte die op sommige plekken verouderd is en toe aan broodnodig onderhoud. Uiteindelijk leiden deze en andere zaken tot een winkelhart dat simpelweg gezegd niet meer het vermaak biedt dat je van een centrum van een stad als Vlaardingen mag verwachten.

De komende tijd zal ik me met name gaan richten op het maken van een concreet uitvoeringsplan waarmee we de buitenruimte kunnen gaan aanpakken. Dat betekent misschien dit, maar zeker volgend jaar de schop in de grond, omdat we drie straten in het centrum gaan aanpakken. Het zogenaamde Masterplan dat we gaan maken moet concreet beschrijven welke functies de verschillende gebieden in de binnenstad moeten krijgen – of behouden – om goed te kunnen functioneren. In het beeldkwaliteitsplan geven we samen met de betrokken partijen aan hoe de buitenruimte er straks uit moet gaan zien in de binnenstad.

Zoals gezegd een mooie uitdaging voor mij, maar meer voor iedereen die belang heeft bij een goed functionerende binnenstad. Ik zal dan ook alle steun en medewerking van de betrokken partijen nodig hebben om dit samen met iedereen tot een succes te maken.