Binnenstad Vlaardingen

« terug naar overzicht

Mijn rol als binnenstadsmanager

‘Een goede binnenstadsmanager maakt zich zelden populair’, blijkt uit onderzoek van de Fontys Hogeschool naar het functioneren van Brabantse binnensteden. Maar hoe komt dat? En wat doet een binnenstadsmanager in het algemeen? En hoe pak ik dat aan in Vlaardingen?

Steeds meer steden gaan over op een bepaalde vorm van binnenstadsmanagement, zo ook Vlaardingen. Binnenstadsmanagement wordt gezien als een manier van aanpak om de positie van de binnenstad te versterken. Op structurele wijze gaan gemeente en ondernemers samenwerken. Mijn rol als binnenstadsmanager speelt hier een grote rol in.

Ik zie, in mijn rol, de binnenstad van Vlaardingen als een geheel met veel voorzieningen die aangepast moeten worden aan de huidige tijd en aan de wensen van de consument en andere gebruikers. Iedere dag weer probeer ik de binnenstad Vlaardingen zo goed mogelijk vooruit te laten gaan.

Voorbeelden hiervan die in het afgelopen jaar zijn gerealiseerd zijn: 

  • De ontwikkelingen van de binnenstad met een investeringsplan voor de komende jaren op de agenda van het college van B&W en de gemeenteraad. Dit heeft ertoe geleid dat de binnenstad is benoemd als een van de 4 speerpunten van het college van B&W.
  • Zorgen dat belangrijke partijen voor de binnenstad als de ondernemersverenigingen ‘t Liesveld, Onder de toren, de Hoogstraatjes, Stichting Stadshart Vlaardingen met elkaar aan tafel zitten en samen met de gemeente Vlaardingen, Multivastgoed en BKS Parking gezamenlijk wordt gewerkt aan de binnenstad. Dit heeft geleid tot een vastgestelde kadernota in de gemeenteraad.  
  • Kerstmarkt Vlaardingen 2016, dat een groot succes is geweest en voor herhaling vatbaar is!
  • Het promoten van Vlaardingen en het versterken van het imago van Vlaardingen op digitale wijze.  

Dit doe ik natuurlijk niet alleen. Daarvoor werk ik samen met de gemeente Vlaardingen en met de ondernemers in de binnenstad, dat is essentieel. Samen bedenken en realiseren we projecten die tot zichtbare resultaten voor de binnenstad van Vlaardingen. Maar ondanks die mooie projecten maak je je als binnenstadsmanager toch zelden populair, hoe komt dat toch?  

Onderzoek heeft uitgewezen dat binnenstadsmanagers zelden zoeken naar een structurele oplossing. Soms door gebrek aan geld en mandaat, soms schiet de professionaliteit te kort. Ook moet de binnenstadsmanager bereid zijn om zijn nek uit te steken, op zijn tenen te staan en gevestigde belangen aan te pakken. Iets waar ik gelukkig geen last van heb! Al met al zijn er diverse redenen waarom de binnenstadsmanager niet altijd geliefd is, en dat maakt het werk van een binnenstadsmanager meer complex en enorm kwetsbaar vind ik. Het gaat om het professioneel runnen van gebiedsontwikkeling. En dat kan ik nu, na bijna een jaar de rol te vervullen van binnenstadsmanager, alleen maar beamen. Want in Vlaardingen is dat exact hetgeen wat we aan het doen zijn; structureel de binnenstad veranderen!

Heb je vragen? Bel mij op 06-42571507 of stuur een email naar: jantraats@binnenstadvlaardingen.nl


Groet, Jan