26 heilige lindes rond de Grote Kerk

24-04-2023
Op de Markt wonen 25 gezonde bijna-honderdjarigen, en één tiener. Veel oudjes hè, voor zo'n klein plein. Het zijn flinke lindes, die in 1924 rond de Grote Kerk werden geplant. In 1994 viel er eentje om, maar die is vervangen door een jong exemplaar. Lindes zijn heilige bomen, ze beschermen tegen onheil en duivelse streken.
 
Waarom staan er precies 26 lindes rond de kerk, en niet zestien of dertig? Is dat toeval? Helemaal niet, vertelt Nelleke van der Luit. Ze is voorzitter van stichting Boombehoud Vlaardingen en een grote bomenvriend. "Er staan 26 lindes omdat het alfabet 26 letters telt. Met letters kun je woorden maken en de kerk is de plek van het woord." Wat een mooie symboliek.

HEILIG
Vroeger werden lindes op de markt of bij een kerk geplaatst omdat ze werden gezien als heilige bomen die zieken genezen. Nelleke: "Mensen hingen er stukjes kleding van zieken in, in de hoop dat ze beter zouden worden. Er werd ook recht gesproken en getrouwd onder lindes. Volgens volksverhalen verdrijven ze de duivel. Misschien staan ze daarom vaak om de kerk."
 
2000 JAAR
De bomen op de Markt lijken naar menselijke maatstaven oud, maar voor lindes zijn ze in hun kindertijd. De oudste Nederlandse linde is ongeveer 450 jaar en in Engeland staat een knoeperd die geschat wordt op 2000 jaar. De lindes in Vlaardingen kunnen dus nog een tijdje mee. "Dan moeten ze wel goed verzorgd worden", zegt Nelleke. "Lindes hebben een grote boomspiegel nodig." Ze wijst naar de boom vlak voor de ingang van de kerk. Die heeft weinig vrije ruimte rond zijn voeten en is daarom aanzienlijk kleiner dan de bomen die in het gras staan.
 
NATUUR
Lindes groeien al vele eeuwen in Nederland. Daarom zijn ze erg belangrijk voor de natuur. Terwijl Nelleke dat vertelt, loopt een boomkruipertje (een kleine vogel) omhoog en omlaag langs de stam van een van de lindes. Hij pikt insecten uit de bast. Als de bomen in juni bloeien, is het druk met bijen en andere insecten die stuifmeel en nectar verzamelen. Dat kun je goed bekijken want rond de kerk staan bankjes. Ga er eens zitten en geniet van de natuur, zo midden in de stad. Geef je geliefde een kus onder de hartvormige blaadjes, of hang er een stukje T-shirt in van een ziek familielid, je weet het maar nooit.

Stichting Boombehoud Vlaardingen

Foto: Nelleke van der Luit, voorzitter stichting Boombehoud Vlaardingen voor de Grote Kerk. Inzet: lindes op de Markt in de zomer.

Deel dit via