Elke dag in touw voor Oekraïne

24-11-2022
Het is ijskoud in Oekraïne, er is maar af en toe elektriciteit en veel te weinig eten. "Ze hebben voedsel in blik nodig, kaarsen, lampjes op batterijen, powerbanks om de telefoon op te laden, lucifers en aanstekers," zegt Beja Kluiters van Stichting Spoetnik. Er is sinds januari al 27 keer een vrachtwagen vol hulpgoederen van Vlaardingen naar Oekraïne gereden. En het is nog lang niet genoeg.
 
Beja heeft bijna dertig jaar geleden Spoetnik opgericht. Haar man is half Oekraïens, dus ze wist hoe slecht de mensen het toen al hadden. En nu is het natuurlijk nog veel erger. "Het grootste deel van het land zit zonder gas en licht, en in Mykolajiv in het zuiden is zelfs geen water doordat de Russen de watertoevoer hebben opgeblazen. Alleen in West-Oekraïne gaat het redelijk, hoewel onze vrachtwagen daar laatst net aan een bombardement is ontsnapt."

OPLOSKOFFIE
Aan het begin van de oorlog ontving Spoetnik heel veel goederen. Beja: "We reden twee keer per week heen en weer. Nu ontvangen we minder en rijden we een keer in de drie weken. We krijgen dekens, dekbedden en ziekenhuismateriaal, maar de Oekraïners hebben ook echt voedsel nodig: alles wat in blik zit, oploskoffie, vacuüm verpakte (rook)worst. Vers voedsel kopen we nu in Oekraïne omdat het in Nederland te duur is geworden. Er is ook veel vraag naar aggregaten op benzine of diesel. We krijgen twee grote aggregaten voor een ziekenhuis, zodat ze over kunnen schakelen als de stroom uitvalt. Benzine en diesel zijn er mondjesmaat, maar daar kunnen ze nog wel aan komen." 
 
SLAAPZAK
De vrachtwagenchauffeurs zijn professioneel en komen uit Oekraïne. Beja: "Ze leveren hier hout voor pallets af en gaan terug met de hulpgoederen. Ik geef ze eten en drinken mee en een warme slaapzak en dekbed zodat ze het warm hebben. Ze staan vaak drie dagen aan de grens Polen-Oekraïne. Andersom is het nog erger: dan moeten ze soms wel zes dagen wachten."

Stichting Spoetnik beschikt over zo'n 25 vrijwilligers die de vrachtwagens laden, spullen ophalen en sorteren. Daar zijn ook jonge gevluchte Oekraïeners bij. "Toen ze in Vlaardingen aan kwamen zagen ze er slecht uit maar nu zijn ze weer sterk, en heel sociaal. Ze zijn gemotiveerd en willen hun steentje bijdragen. Een jongen van vijftien is gevlucht met zijn stiefmoeder en zusje, de vader mocht het land niet uit. Hij komt ons elke week helpen. In Oekraïne is het ook zo. Ik hoorde over een groep jongeren die in het weekend samen naar Tsjernihiv gaan, waar veel bommen zijn gevallen. In plaats van te feesten werken ze samen op de maat van de muziek aan de wederopbouw van de stad. Dat vind ik zo ontroerend."
 
CONTROLE
Eigenlijk wilde Beja haar werk voor Spoetnik een beetje afbouwen en aan anderen overdragen, maar dat gaat natuurlijk niet. "Ik heb alle contacten en ik ging er altijd zelf naartoe om te controleren of de goederen goed terechtkomen. Nu is de penningmeester geweest. Gelukkig is alles weer goed gegaan." 
 
Zaterdag 26 november rijdt er weer een vrachtwagen naar Kiev. 
 
ETEN, SPULLEN EN GELD DONEREN VOOR OEKRAÏNE:
Stichting Spoetnik 
Sporthal achter Landstraat 116, Vlaardingen
0654 607 683 (Beja Kluiters)
o   woensdag 10:00-16:00u
o   vrijdag 10:00-16:00u
o   1e zaterdag van de maand 12:00-16:00u

Foto: Beja Kluiters in de sporthal van Stichting Spoetnik. Op de achtergrond een muurschildering van het Oekraïense platteland. "Mooi hè. Zo ziet het er echt uit."


Deel dit via