Foto's Gerrit Meerman op Liesveld

05-07-2022
Aan de gevels van enkele winkelpanden op het Liesveld hangen tot eind augustus enorme foto’s die Gerrit Meerman maakte in de Broekpolder. Je ziet mensen die allemaal tegelijkertijd fietsen, wandelen, paardrijden, sporten of gewoon plezier maken. Meerman: “In de coronaperiode was het ongelooflijk druk in de Broekpolder. Dat gevoel van drukte wilde ik laten zien.” Ga vooral kijken als je toch boodschappen doet, want de foto’s van Meerman zijn interessant en mooi. Een eerdere serie over ‘simmers’, mannen die vliegtuigsimulators in hun huis bouwen, werd aangekocht door het Rijksmuseum. 

Meerman noemt zijn foto’s stilstaande films of documentaires omdat er zoveel tegelijk gebeurt. Elke foto vertelt meerdere verhaaltjes: een man met wit haar, een zonnebril en een wat benauwde blik wandelt met een mondkapje onder zijn kin over een bospaadje. Waar gaat hij naartoe en waar denkt hij aan? Misschien ergert hij zich aan de mountainbikers die achter hem door de modder denderen. Iets verderop lopen een jongen en meisje hand in hand. Het meisje draagt een witte jas en kijkt achterom. Wat heeft haar aandacht getrokken? Er zijn hardlopers in blauwe jacks en wandelaars, een vrouw rijdt rustig met haar zwartglanzende paard op de dijk terwijl voor haar een man of vrouw met een fiets aan de hand en twee wandelaars de weg versperren. Wie zijn het, waarom zijn ze daar allemaal net op dat moment? Aan de kale bomen, lange schaduwen en dikke jassen zie je dat het winter moet zijn. Het is een heerlijk zonnige dag, maar op het pad liggen plassen van regen of gesmolten sneeuw.

HALF UUR
Er is iets geks met de foto’s: ze zijn realistisch, maar gebeurt er in de Broekpolder zoveel binnen de belichtingstijd van één foto? Niet echt, vertelt Meerman. “Elke foto bestaat uit ongeveer 150 beelden. Je ziet wat er in twintig tot dertig minuten gebeurt. Ik ging een half uur op een bepaalde plek staan en maakte eerst een totaalfoto van het landschap. Daarna fotografeerde ik de mensen die langskwamen. Thuis maakte ik daar op de computer één beeld van om de drukte die ik in de Broekpolder ervaar in beeld te brengen. Soms was ik drie weken bezig met één foto.”

VRIJHEID
Gerrit Meerman was docent beeldende vorming op een middelbare school en is nu met pensioen. “Daardoor heb ik de vrijheid om te werken aan langlopende projecten. Aan de foto’s in de Broekpolder heb ik twee jaar gewerkt, aan de serie over simmers drie jaar.” Laten we hopen op nog meer grote projecten, en natuurlijk op meer mogelijkheden om het werk van Meerman te zien. Bij voorkeur op een plek waar ze door veel mensen worden bekeken.

  • Wat: Foto’s over de drukte in de Broekpolder in de coronaperiode. Fotograaf Gerrit Meerman
  • Waar: onder het Liesveldviaduct, schuin tegenover schoenenwinkel Van Haaren.
  • Wanneer: in elk geval tot eind augustus, misschien langer.
De foto boven dit bericht is een uitsnede. De hele foto is te zien op het Liesveld.

Deel dit via