
Gegrond aan de Westhavenkade
28-09-2022
Sinds de zomer staat aan de Westhavenkade een man van staal, een mens, die door een muur heen stapt. Het is een monument voor de heroïsche Slag bij Vlaardingen in 1018, toen het kleine leger van graaf Dirk III het keizerlijke leger wist te verslaan. Kunstenaar Frans de Winter liet zich inspireren door de gedachte dat je als mens door muren in en buiten jezelf kunt breken.En toch heet het beeld Gegrond. Frans de Winter: "De slag bij Vlaardingen was duizend jaar geleden en werd gestreden op deze plek, waar mensen woonden, leefden en opgroeiden, waar de graven waren van hun dierbaren. Ik voel me daarmee verbonden omdat ik hier ook ben opgegroeid en wortel heb geslagen. Tegelijkertijd zie ik een parallel met de oorlogen in Oekraïne en Jemen. Dat zijn ook plaatsen waar mensen werken, wonen, leven, waar de graven zijn van hun dierbaren, mensen die gegrond zijn op een plek waar nu oorlog wordt gevoerd."
Ik en de ander
Een andere gedachte bij het ontwerp is dat "we niet het ik centraal moeten stellen maar de ander", zegt De Winter. "Als een soldaat degene die hij doodt niet aankijkt of een kap over het hoofd van zijn slachtoffer trekt, ontwijkt hij zijn blik en stelt de ander niet centraal. Als je iemand echt aankijkt, kun je die persoon niet doden. Mijn vorige beeld heette Stranger, daar is dit een vervolg op. Het gaat over vluchtelingen op Lesbos die we niet als mensen zien maar als anonieme massa zonder gezicht."
Onbreekbare muur
De gedachte dat een mens door een muur heen breekt, komt van de twaalfjarige Osman. Hij maakte als 'voorontwerp' voor het monument een beeldje met de titel Onbreekbare muur. De Winter: "Zijn idee is dat er toch manieren zijn om door de muur heen te komen. Daardoor heb ik me laten inspireren. Ik wilde een mens maken die ook een muur is en die door zichzelf heen breekt, door de vijand in zichzelf. Heel letterlijk gaat het bij de nagedachtenis aan de Slag om Vlaardingen natuurlijk om het overwinnen van het leger van de vijand, maar in de overwinning overwin je ook jezelf door de vrijheid te nemen."
De beelden van De Winter zijn altijd figuratief en symbolisch. Samen vormen ze een serie met (vaak Engelse) titels als Catharsis, Ontwapenen en Shelter. De beelden zijn meestal uitgevoerd in cortenstaal, een metaal dat aan de buitenkant roest en van binnen intact blijft. Ga een keer kijken aan de Westhavenkade, loop om het beeld heen, gluur door de gaatjes in het staal naar de lucht en voel de grond onder je voeten. Misschien inspireert het je en loop je plotseling door een muur die onbreekbaar leek.
Beeld: Gegrond
Kunstenaar: Frans de WInter
Plek: Westhavenkade t.o. de leegstaande Sprijpanden
Meer werk van de Frans de Winter: www.fransdewinter.com
Deel dit via