In gesprek met Miriam Kooijman

20-04-2020
Sinds een paar weken staat de publieke Facebookgroep ‘Steun de lokale ondernemers Vlaardingen, Schiedam etc (support your locals)’ online. Deze groep is opgezet om lokale ondernemers in de regio te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Miriam Kooijman is oprichter van de groep en wil ondernemers in het welverdiende zonnetje zetten. Bezorgservices, afhalen, samenwerkingen, een nieuw beleid en regels, alles komt voorbij in de groep.

Omdenken in roerige tijd

Miriam is opgegroeid in de Hoeksche Waard en woont al meer dan 20 jaar in Vlaardingen. Ook zij bekeek de eerste officiële persconferentie rondom de coronacrisis in Nederland en hield de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten: “Scholen gingen dicht en ik startte met thuis lesgeven aan mijn dochter, maar ook de verzorgingshuizen gingen op slot voor bezoek en mijn vader woont in een verzorgingshuis. Zo kwam alles ineens heel dichtbij. Mijn aandacht ging ook uit naar de ondernemers in Vlaardingen en omstreken. In het Liesveld sloten veel winkeliers hun deuren en horecazaken waren verplicht om het bordje van ‘open’ naar ‘gesloten’ te draaien. Daar had ik echt mee te doen en wilde iets betekenen voor deze ondernemers.”

Facebookgroep groot succes

Zelf beheert Miriam al een Facebookgroep en is ze aardig wegwijs in de mogelijkheden die het medium biedt. “Ik had het idee om een Facebookgroep op te richten waar het huidige aanbod van ondernemers en winkeliers gepromoot werd. Juist in deze tijd is communicatie belangrijk. Ik testte het kort met twee vriendinnen en had binnen twee minuten de pagina aangemaakt.” Dat gebeurde op woensdag 18 maart 2020. Inmiddels is de groep een paar weken oud en heeft meer dan 2800 leden. Dat zijn voornamelijk inwoners uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis, en natuurlijk winkeliers en ondernemers zelf. “Met weinig inspanning en tijd hebben we met elkaar een heel mooi platform gecreëerd. Ik doe zelf alle berichten accorderen en monitor de reacties onder de berichten. De groep groeit zo hard omdat leden weer andere mensen uitnodigen en taggen. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect.”

Koop juist nu lokaal

Voor de coronacrisis waren weinig mensen te spreken over het Liesveld en het aanbod. Die negativiteit komt niet terug op de Facebookpagina. “Betaald parkeren, lege winkels, huren, er waren vooral veel negatieve opmerkingen over de binnenstad. Die negativiteit wilde ik omdraaien door te laten zien wat er wel kan. Het is heel gemakkelijk om bij een grote online leverancier te shoppen, maar vergeet niet wat er lokaal te vinden is. Ik zet elke keer weer een andere ondernemer in het zonnetje op de pagina. Nu plaatsten ook steeds meer winkeliers zelf een bericht met hun aangepaste aanbod. Vaste klanten laten nu bezorgen of halen af en zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden. De gunfactor speelt hierin een grote rol. Ondernemer, laat je zien! Maak een mooi bericht en vermeldt duidelijk wat de regels zijn. Zo helpen we elkaar en blijven we gezond.”

Deel dit via