Kunst, antiek en tekenles bij De Duig

18-10-2022
Een van de liefste oude straatjes in de binnenstad is de Landstraat. Je loopt er langs ateliers van kunstenaars die hun werk in de etalage tonen, en je vindt er galerie De Duig. Een lange witte ruimte met tekentafels, heel veel schilderijen aan de muur en daartussen de trotse eigenaar, kunstenaar Robert Daalmeijer. Bij De Duig kun je leren tekenen en schilderen, maar ook kunst, antiek en curiosa kijken en kopen. 

De Duig is een familiebedrijf. In 1984 begonnen kunstenaars Aad Hofman en Dick Kats er met exposeren en lesgeven. Robert Daalmeijer was nog een jonkie die in De Duig het vak leerde van zijn oom Aad, terwijl hij nu volleerd is en zelf lesgeeft. Robert: "Voor corona had ik elke week meer dan honderd leerlingen. Nu zijn dat er ongeveer vijftig, maar het aantal loopt weer op."
 
Hyperrealisme
Op het moment hangen de muren van de galerie vol met supergedetailleerde stillevens van deels vergane objecten en bloemen tegen een donkere achtergrond. Het is werk van Robert zelf. "Vanaf mijn 23ste schilder ik professioneel. Mijn stijl is magisch realisme, of hyperrealisme. Ik werk in thema's, bijvoorbeeld de serie 'Wankel evenwicht', een serie verweerde blikken waar een gedroogde bloem op ligt." Een ander project is de serie oogportretten van onder meer Vlaardingers en bekende Nederlanders. "Dat heb ik bedacht tijdens de kredietcrisis in 2008. Als je iemands oog ziet, heb je genoeg, dan zie je een heel portret." Hij laat twee ogen zien en inderdaad, je herkent ze direct: het eerste is de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, het tweede de Vlaardingse oud-burgemeester Tjerk Bruinsma. Robert schildert de oogportretten nog steeds in opdracht, voor wie dat maar wil.
 
Nauwkeurig
Ieder stofje, scheurtje, deukje van een object wordt door Robert met de grootste nauwkeurigheid vastgelegd. Hij is met een schilderij dan ook altijd lang, en soms superlang bezig. "Dat kan variëren van twee maanden tot 2,5 jaar. Ik schilder met olieverf op een glad paneel. Ik werk aan tien schilderijen tegelijk, maar soms moet ik een schilderij wel zes keer opnieuw beginnen. Het schilderij wordt professioneel gescand, dat gaat ook heel precies en duurt ongeveer acht uur. De scan wordt afgedrukt op papier en daar gaat een plaat plexiglas voor. Elk schilderij heeft een oplage van acht."

Nieuwsgierig geworden? De Duig is elke zaterdag- en zondagmiddag open. De teken- en schilderlessen zijn door de week, zowel overdag als 's avonds.
 
Galerie De Duig, Landstraat 29, 3131 CE Vlaardingen
Galerie De Duig
Telefoon: 0612959232
Openingstijden tijdens exposities: zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Oogportretten
Robert Daalmeijer

Foto: schilderij ‘Confitpotten met malusappeltjes’ van Robert Daalmeijer.

Deel dit via