Activiteiten Nieuwe Waterweg 150 jaar

11-05-2022
Op 9 maart 1872 voer voor het eerst een schip via de Nieuwe Waterweg naar de Rotterdamse haven. De brede Nieuwe Waterweg was nodig om de haven bereikbaar te houden voor de steeds grotere, moderne schepen. Honderden arbeiders begonnen op 31 oktober 1866 met graven. In 1872 was het werk klaar. Dat wordt dit jaar gevierd van Hoek van Holland tot Rotterdam, en dus ook in Vlaardingen.
 
Activiteiten in Vlaardingen:
 • Tentoonstelling Rivieroever Essay* in Museum Vlaardingen. In opdracht van Museum Vlaardingen legt landschaps- en architectuurfotograaf Jeroen Musch al meer dan tien jaar de verandering van de Vlaardingse rivieroevers vast. 
  Museum Vlaardingen - Rivieroever Essay 23 april t/m 26 juni 2022

 • Binnenhalen van de haring. Jaarlijks wordt in Vlaardingen de traditie van het binnenhalen van de haring nagespeeld door Vlaardingers, gekleed in traditionele kostuums. Rond 17.00 uur vaart het historische Vlaardingse vissersschip Balder door de Oude Haven tot aan de Visbank. Daar draait het schip om en vaart naar de aanlegplaats tegenover Museum Vlaardingen. De Balder wordt begeleid door burgemeester Wijbenga in een sjees (een kar met paarden). Bij de aanlegplaats wordt het eerste vaatje haring aan wal gebracht en aan de burgemeester aangeboden. Er is voor iedereen haring en bier te koop. 
  Binnenhalen van de haring 23 juni 2022, 17:00 uur, Westhavenkade tegenover Museum  Vlaardingen.

 • Het binnenhalen van de haring markeert ook de opening van het haring- en bierfeest op 24 en 25 juni in het centrum van Vlaardingen. Informatie over het programma volgt later.

 • Op het Stadsstrand kan je van ongeveer half juni tot en met september genieten van het uitzicht op de rivier. Er zijn festivals, live muziek en street art. Kijk op Facebook voor de openingstijden en activiteiten. Het stadsstrand ligt in het industriële havengebied van Vlaardingen, tussen de oude haringpakhuizen en de rivier. 
  Stadsstrand Vlaardingen

 • Zeelieden aan het Scheur. Fotograaf Leander Varekamp maakt portretten van zeelieden die wonen rond het Scheur (de naam van de rivier ter hoogte van Maassluis en Vlaardingen) en de Nieuwe Waterweg. De portretten zijn van 1 september tot en met 31 oktober te zien langs het Scheur en de Nieuwe Waterweg. Zeelieden aan het Scheur 

 • Vissersschip de Balder is een originele haringlogger uit 1912. Het schip is volledig gerestaureerd, vaart nog en heeft een vaste ligplaats aan de Westhavenkade in Vlaardingen. Op donderdag en zaterdag is de Balder open voor publiek tussen 12:30 en 15:30 uur, behalve de laatste zaterdag van de maand. Om te vieren dat de Waterweg 150 jaar geleden officieel werd geopend, is in De Balder een speciale tentoonstelling ‘150 jaar Nieuwe Waterweg’ te zien in het ruim van het schip.
  Zeillogger Balder 

*Foto Jeroen Musch van het Vlaardingse stadsstrand. Uit de tentoonstelling Rivieroever Essay in Museum Vlaardingen.

Ook in de regio zijn allerlei leuke activiteiten om te vieren dat de Waterweg 150 jaar bestaat. Bijvoorbeeld in Schiedam en Maassluis. Ook is er een speciale website met Alle activiteiten 150 jaar Nieuwe Waterweg

Deel dit via