Open dag Rumi Kunst Instituut

23-06-2022
Achter een anonieme gevel aan de Westhavenkade 39A zijn de prachtige werkplaats en leslokalen van het Rumi Kunst Instituut verborgen. Hier leren mensen uit de hele wereld kalligraferen en marmeren bij meester Mehmet Refii Kileci. Hij is een beroemdheid en heeft workshops gegeven bij onder meer Microsoft, de Erasmus Universiteit en Hogeschool Utrecht. Zaterdag 25 juni is het open dag en kun je even binnenkijken. 

Het Rumi Kunst Instituut is in 2020 verhuisd van Rotterdam naar een monumentaal pand in Vlaardingen. De technieken die je er kunt leren zijn eeuwenoud en Kileci vindt het belangrijk dat de omgeving daarbij aansluit. Kileci: "We krijgen veel leerlingen uit Rotterdam die heel verbaasd zijn dat Vlaardingen zo'n prachtige oude stad is." Hij heeft als jongen in Istanbul ebru (= marmeren) en kalligrafie geleerd. In het Turks betekent ebru wolk of waterspiegel. Een toepasselijke naam, want met marmeren maak je elegante patronen en figuren door verf in een bak water te druppelen. 

ONTSPANNING
"Tegenwoordig heeft iedereen het druk en moet hard werken", zegt Kileci. "Hier kom je tot rust, ben je even weg van werk en snel leven. Je maakt je hoofd leeg en ontmoet nieuwe mensen. Je hebt een bak water, laat er verf in druppelen en het is net alsof met de druppels alle stress wegvloeit. Je hebt snel resultaat, dat geeft blijdschap en motivatie." Ook gezondheidsorganisaties hebben dat ontdekt en het Rumi Kunst Instituut ingeschakeld voor kunsttherapie.

KALLIGRAFEREN
Kileci geeft ook les in kalligraferen. "Dat is mooi maar moeilijk, je bent nooit klaar met leren. Het is een kunstvorm met precieze richtlijnen, maar daarbinnen kun je een eigen handschrift ontwikkelen." Je kunt bij het instituut zowel met Latijnse letters als Arabische en Chinese tekens leren kalligraferen. Bovendien kun je er 'tezhip' leren, het tekenen van decoratieve patronen bij teksten, en leren spelen op de ney, een traditionele fluit die van een rietstengel is gemaakt. Je kunt er ook kunstwerken bestellen en kopen.

Rumi Kunst Instituut, Westhavenkade 39A
Open dag 25 juni van 14.00-19.00uu

Deel dit via