Profiel van De Nachtburgemeester

30-11-2019
Leo IJdo mag zijn leven lang Nachtburgemeester van Vlaardingen blijven. Recent is deze gedurfde uitspraak naar buiten gebracht. Na twee termijnen is zijn laatste termijn dus al aangekondigd. Hoe lang die exact zal duren, weet alleen Leo zelf: “Ik mág Nachtburgemeester van Vlaardingen zijn. Een hele eer en voorlopig blijf ik de schakel tussen de gemeente en de Vlaardingse horeca.”

Wat is jouw achtergrond?
“Mijn achtergrond is heel divers. Ik heb van alles gedaan, ben voor van alles gevraagd en heb het met veel plezier gedaan. In totaal heb ik 25 jaar lang achter de bar gestaan en heb ik zelfs een eigen zaak gehad in Vlaardingen, ’t Keerpunt. Maar ik ben ook zeven jaar jeugdleider geweest in wijkcentrum De Heipaal. In het buitenland heb ik gewerkt als windsurfleraar en heb ik in een aantal horecazaken gestaan. Ik kwam altijd terecht in situaties waar behoefte was aan socialiteit en beleving.”

Waar moet een Nachtburgemeester aan voldoen?
“Toen ik werd gevraagd vroeg ik mij hetzelfde af. Waarom ik? Ben Vuijk, voormalig raadslid, vroeg mij vierenhalf jaar geleden voor deze positie. Daarbij voegde hij de mededeling ‘iedereen kent jou en jij kent iedereen hier in Vlaardingen’. Natuurlijk moet je een beetje kunnen praten en is een bepaalde uitstraling nodig om op te vallen. Kijk maar naar de andere Nachtburgemeesters in Nederland. Iedereen heeft wel een rariteit. Maar we zijn ook representatief en kunnen ons goed kleden. Ik ga zelf ook met een stropdas en jasje de deur uit. Daarnaast mag je over niemand oordelen, je bent een allemansvriend. Ik heb indirect met alle Vlaardingers te maken. Mijn vriendenkring is enorm. Iedereen wil je vriend zijn, dat gaat vanzelf. Woensdag tot en met zaterdag ga ik de stad in. Dan luister ik naar eigenaren en klanten van horecazaken. Die informatie komt via mij bij de gemeente terecht. Ik bepaal niet wat de vervolgstappen zijn. Vaak is een luisterend oor voldoende in mijn rol.”

Wat vinden familie en vrienden van jouw baan?
“Er is wederzijds veel respect. Iedereen vind het erg leuk wat ik doe. Het past ook precies bij me, hoor ik dan. Ik ben een open boek en zo gedraag ik me ook. Met politiek wil ik niks te maken hebben. Daar distantieer ik me van. Ik ben veel liever onder de mensen. Jaarlijks is er een Nachtburgemeester Congres waar ik zoveel mogelijk bij aanwezig wil zijn. Zo kom je toch ook in contact met je publiek en inmiddels is er een hechte band ontstaan met de andere Nachtburgemeesters. Regelmatig ben ik op de lokale radio te horen, sta ik in de krant en ook heb ik wel eens een televisieoptreden gedaan. Ik doe alles om Vlaardingen op de kaart te zetten.”

Waar kunnen we je vaak vinden?
 “Elke laatste zaterdag van de maand ben ik te vinden in muziekcafé de Hommel. Maar ik doe ook veel andere cafés aan. Plaatjes draaien is een grote passie van mij. Ik heb wel 10.000 lp’s en 4000 singles in mijn bezit. Tien jaar geleden is dat begonnen toen ik na het Zomerterras de stad in liep en daar ging draaien. Muziek gaat bij mij altijd in combinatie met een goed doel. Ik haal geld op voor stichting 'Dag Zonder Drempels'. Ik ga daarbij verschillende cafés langs in Vlaardingen. Mijn bereik op Facebook is enorm. Zodoende help ik ook nieuwe zaken aan naamsbekendheid. Dit jaar speel ik ook weer voor Kerstman. Ik ben al begonnen met mijn baard te laten groeien. Vlaardingse zangeres en vriendin Rita Young heeft me gevraagd. Samen gaan we op pad in de sta. Zo zie je maar, mijn baan is heel divers en verveeld nooit.”

Deel dit via