Avontuurlijk ijs bij Melbalino

09-08-2022
Wat is er nou lekkerder dan een ijsje op een snikhete dag? In de binnenstad van Vlaardingen ga je natuurlijk naar Melbalino aan de Korte Hoogstraat 2 voor een licht, niet-vet ijsje in Italiaanse stijl. Wacht niet te lang, want op 25 september valt het doek voor de ijssalon. Eigenaars Jan en Rijka gaan na jarenlang keihard werken genieten van hun pensioen.
 
Op mooie dagen om een uur of twaalf stapt Jan Hijmans op de ijscokar en fietst naar zijn vaste plek in de Broekpolder. "Dat is mijn uitje", zegt Jan stralend. Hij heeft er dan al vier uur ijs maken opzitten, zwaar werk. Achter de kar maakt hij een praatje met passerende wandelaars en fietsers die zichzelf belonen met een ijsje. Rond vier uur is het tijd om terug te gaan naar de salon. Daar staan zijn vrouw Rijka en een stuk of drie medewerkers achter de toonbank blije Vlaardingers te bedienen. Op echt hete dagen, zoals deze week, is het 's middags niet druk want dan blijven de mensen binnen. 's Avonds komen ze dan allemaal tegelijk. Jan: "Na het eten lopen ze een rondje en komen ze een ijsje halen. Dan is het verschrikkelijk druk, maar als je het geld telt hebben we toch een gemiddelde omzet gedraaid." De ideale temperatuur voor een goede verkoop is 20-25 graden.
 
Melbalino bestaat vijftig jaar. Jan kocht de ijssalon 33 jaar geleden samen met een compagnon, die nu helaas overleden is.  Zeven jaar later kwam Rijka erbij. 26 jaar samen ijs verkopen, en toch moet Rijka even nadenken over de vraag wat haar leukste herinnering is. "We zijn een buurtwinkeltje met veel vaste klanten. Ze vertellen hun wel en wee aan ons, we weten heel veel van de mensen, mooi en verdrietig." Ze herinnert zich een man die vroeg naar Citroënijs vroeg, maar dat had ze natuurlijk niet want auto-onderdelen worden gewoonlijk niet in ijs verwerkt. "Hij liep zonder ijsje de deur uit, want hij wilde geen citroenijs." Jan denkt aan een jongetje dat van zijn moeder een banaanijsje kreeg en heel verbaasd zei: 'Mam, het smaakt echt naar banaan!' "Een kind vergelijkt ons ijs natuurlijk met banaansnoepjes, maar die smaken niet naar banaan. Ik maak het ijs van a tot z zelf en ik gebruik alleen vers fruit en andere natuurlijke grondstoffen." Rijka weet toch wat ze door de jaren heen het leukst vindt: "Blije kindertjes als ze de kleurwedstrijd hebben gewonnen. De prijs is een cadeaukaart voor tien bolletjes ijs."
 
Jan is bekend om zijn avontuurlijke ijsjes. In Van Goghjaar 2015 maakte hij aardappelijs als ode aan de oude schilder. Dat was een recept van een collega, maar het kroepoekijs uit 2018 heeft hij wel zelf ontwikkeld, voor een Vlaardingse ijswedstrijd. "Dat bedacht ik vanwege de Kroepoekfabriek. Ik had het ijs door een klant laten proeven, maar toen ik voor de verkiezing naar het theater fietste, ging ik toch twijfelen of ik het niet te gek had gemaakt. En wat denk je? Ik won!" Zulke smaken zijn tijdelijk en staan nu niet meer op de kaart. Maar je kunt wel bij Melbalino terecht voor takkenthee-ijs (munt met earlgrey), schoolkrijtijs, 'iron cookie dough' (ijzerkoekjesijs) en natuurlijk klassiekers als pistache, mokka en vanille. Ook voor veganisten en mensen die niet tegen melk kunnen is er goed nieuws: het ijs op basis van rijstemelk en water is hypoallergeen en smaakt heerlijk.
 
Wat gaan Jan en Rijka doen als ze de deur echt voor de laatste keer op slot hebben gedraaid? Rijka: "Ik vind het heel raar om te stoppen, ik zal de gezelligheid erg missen. We hebben een camper gekocht en gaan reizen. We gaan naar vrienden in Zuid-Afrika die we al een paar jaar niet gezien hebben en we kunnen nu in de zomer in Nederland op vakantie." Jan: "Nederland ontdekken, wadlopen, de Hollandse Waterlinie zien."
Dat Jan en Rijka stoppen, hoeft niet het einde van Melbalino te betekenen. De salon staat te koop. Jan: "Ik ben met een paar mensen in gesprek voor overname, maar de moeilijkheid is dat banken tegenwoordig kleine ondernemers niet meer financieren." Hopelijk lukt het toch en kan Vlaardingen nog járen genieten van Melbalino.

Deel dit via