Uitgelicht: beeldend kunstenaar Dike Hof

28-10-2021
Foto: Roel Dijkstra

Vlaardings kunstenaar Dike Hof heeft al meerdere opvallende kunstwerken in de haringstad mogen realiseren. Veelal uit eigen initiatief. Omdat het past bij de historie en functie van die plekken of gebouwen. Misschien is Vier Elementen nog wel haar bekendste werk: ‘Water’ op de watertoren, ‘Vuur’ op de voormalige brandweerkazerne, ‘Hemel’ op de voormalige kerktoren en ‘Aarde’ op het voormalige koetshuis van begraafplaats Emaus: “Kunst mag wrikken en discussies tot stand brengen.” 

Van lesgeven naar autonoom werken 

Dike heeft de kunstacademie gevolgd en jarenlang met veel plezier lesgegeven in beeldende vorming op een middelbare school in Vlaardingen: “Ik ben niet iemand die jarenlang hetzelfde werk wil doen. Aanvankelijk probeerde ik lesgegeven en kunst te combineren, maar dat kwam niet echt van de grond. Uiteindelijk werd ik toch fulltime beeldend kunstenaar. Dat is nu 30 jaar geleden. Autonoom werken geeft me de vrijheid om zelfstandig te werken en eigen keuzes te maken.” 

Kunst in Vlaardingen

“Mijn werk is voornamelijk driedimensionaal. Klei is voor mij het oermateriaal en verder werk ik onder meer met brons, hout, metaal en fotografie. Inmiddels staat mijn werk in openbare ruimtes in Vlaardingen en omgeving. Mijn autonome werk en werk in opdracht versterken elkaar. Het één heeft het ander nodig.” Het liefst is Dike met meerdere projecten tegelijk bezig. Zo maakt ze kunst in opdracht voor particulieren en organisaties, maar creëert ze ook veel op eigen initiatief: “Vlaardingen heeft een rijke historie en sommige plekken zijn in de vergetelheid geraakt. Die wil ik graag een boost geven door middel van kunst. De lichtkunstwerken Vier Elementen en Overkant vormen het begin en eindpunt van de historische route van 't Oft naar 't Oofd. Deze route loopt als een ader door de stad en kan als kapstok fungeren om projecten en evenementen te organiseren. Een mooi voorbeeld is CLX: City Light Xperience uit 2018. De route van 't Oft naar Overkant, mijn kunstwerk aan de overzijde van de Nieuwe Maas nabij het Delta Hotel. Op die route is veel te zien en ervaren van het oude Vlaardingen en het vele moois wat we in onze stad hebben.” 

Werken met neon

Voor het project Kunstvitrines gebruikte Dike voor het eerst neon. Toen daarnaast een ander autonoom kunstwerk van neon snel werd verkocht aan een particulier, wist ze dat ze met dit materiaal verder wilde. In 2009 volgde Vier Elementen en in de afgelopen jaren zijn er diverse lichtkunstwerken van Dike geplaatst in openbare ruimtes. Over Overkant vertelt ze: “Mijn vader werkte bij Shell, aan de overkant van de Nieuwe Maas. Hij kwam dagelijks met het bootje over. We hadden het altijd over de overkant, mede vanuit die gedachte heb ik het kunstwerk gemaakt.” Dike bedenkt alle kunstuitingen zelf en werkt samen met partners voor het uitvoeren van haar ideeën. In de toekomst hoopt ze ook verder buiten Vlaardingen haar werken te installeren voor een nog breder publiek.

Meer informatie

Dike Hof woont en werkt in Vlaardingen. Haar atelier is gevestigd aan Curaçaolaan 29. Veel van haar werk staat op dikehof.nl.

Deel dit via