Uitgelicht: Filmtheater Het Zeepaard

01-04-2020
Aan het Veerplein in Vlaardingen is Vue Cinema gevestigd. In hetzelfde pand vind je ook locaties van Bristol, Hommerson Casino’s en sportschool Smart Fit. Liefhebbers van internationale films en arthouse films kunnen terecht bij Filmtheater Het Zeepaard. Een zaal binnen de Vue is donderdagavond en zondagmiddag gereserveerd voor films van het filmhuis. Ietwat verscholen, maar altijd zichtbaar geweest voor het vaste publiek. En dat Het Zeepaard al zo lang meegaat in het aanbod van de binnenstad, zegt al veel. Wij gingen in gesprek met Harriet Weststrate, de drijvende kracht van Het Zeepaard en voorvechter van het filmhuis.

Geschiedenis Het Zeepaard

Harriet is altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat te maken heeft met film. Op haar 19e werkte ze in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, waar toen filmhuis De Harmonie was gevestigd. Destijds was er ruimte voor vijf films in de week en was ze medeverantwoordelijk voor de programmering van het filmhuis: “Een mooie tijd waar het filmhuis een vaste prik was voor veel mensen in Vlaardingen. Toen het filmhuis werd opgeheven, wist ik dat dit niet het einde betekende van film in de stad. Met twee partners richtte ik een stichting op en doopten we het voormalige filmhuis De Harmonie om tot Filmtheater ‘Het Zeepaard’. In de 19e eeuw kwam herensociëteit Het Seepaerd bijeen in de Harmonie en in het logo van Van Ravesteyn vind je ook een zeepaardje terug.” Het filmhuis heeft tot 2005 in de Stadsgehoorzaal gezeten. Harriet ging alleen verder en bleef vechten voor een plekje voor het filmhuis in Vlaardingen. Tussen 2005 en 2014 gaf ze filmeducatie voor scholen en voorstellingen op locatie en greep ze terug op haar beroep als vertaler en docent Frans. Toen er bekend werd dat aan het Veerplein een vestiging van Vue Cinema zou komen, zag ze een kans en ging onderhandelen over de terugkomst van Filmtheater Het Zeepaard.

Selectie van films

Sinds 2014 is het filmhuis gevestigd in hetzelfde pand als Vue Cinema. Was dat eerst nog een kleine zaal, nu beschikt Het Zeepaard over een grote zaal met meer dan 100 stoelen. De terugkomst op een centrale plek in Vlaardingen, bracht oud en nieuw publiek met zich mee. Gemiddeld bezoeken 40 personen de films op donderdagavond en zondagmiddag. Soms zijn er uitschieters naar 80 personen. Per week is er één film te zien. Harriet: “Ik verzorg zelf de techniek als filmoperateur, dat heb ik ook lange tijd op festivals gedaan en voorheen in De Harmonie. Van 35 mm filmrollen naar digitale projectie en alles daartussen, ik heb het allemaal meegemaakt. Ik zie de films vooraf op de filmbeurs voor programmeurs en festivals of thuis via een screenerlink van de distribiteur. Ik bekijk er zo’n 30 en selecteer dan acht relevante films voor Het Zeepaard. Zo vul ik mijn tweemaandelijkse agenda die gepubliceerd wordt voor het publiek. Ik moet zelf een film goed vinden, maar zoek altijd naar een balans in het aanbod vanuit verschillende landen en regisseurs. Vaak zijn dat onafhankelijke en kleine producties die passen bij het karakter van het filmhuis. En het lokale publiek wacht speciaal op de films die draaien in Het Zeepaard, en bezoeken niet eerdere screenings in bijvoorbeeld Rotterdam.”

Foto: Thierry Schut

Deel dit via