Uitgelicht: Koekenbakkert Arjen Brijs

28-02-2021
Als er iemand is die in de afgelopen jaren de Vlaardingse ijzerkoekjes onder de aandacht heeft gebracht, is het wel Arjen Brijs. In het dagelijks leven werkzaam als beleidsadviseur bij de Gemeente Schiedam en daarnaast zelfstandig ondernemer. In zijn eigen keuken bakt hij ladingen ijzerkoekjes en af en toe experimenteert hij met andere producten die hij verkoopt via een webshop: “Ik zie mezelf als hobbybakker, maar misschien doe ik mezelf dan wel tekort.”

IJzerkoekjes & Heel Holland Bakt

Zijn ijzerkoekjestaart werd een grote hit in het tv-programma Heel Holland Bakt. Hij deed mee met seizoen 2018 en 2019, en met die laatste deelname schopte hij het tot in de tent. De opdracht, die uiteindelijk resulteerde in de eetbare alambiek, luidde: maak een streekspektakel. Arjen zegt daarover: “Ik wilde met het baksel een verhaal over mezelf vertellen. Ik ben Vlaardinger en werk in Schiedam. Die twee werelden bracht ik samen, met als hoofdingrediënten ijzerkoekjes en jeneverganache. Ik ging op zoek naar de beste jenever van Schiedam, liet mij inspireren bij De Bonte Koe en vond in gember een complementair ingrediënt bij kaneel. De versgebakken ijzerkoekjestaart viel in de smaak bij de jury. Ik kreeg zelfs te horen dat ze de ijzerkoekjes kennen, maar nog nooit zo lekker hadden gegeten. Het recept van de taart is terug te vinden op de Heel Holland Bakt website.”

Na zijn laatste deelname werd Arjen overstelpt met aanvragen voor interviews en werd daarmee een bekend gezicht in het straatbeeld. De vraag die telkens terugkwam in interviews: wat ga je doen na je deelname aan Heel Holland Bakt? Arjen: “Ik bak vanuit huis en heb niet de ruimte om aan de lopende band baksels te maken. Mijn specialiteit blijft ijzerkoekjes bakken. Een bruidstaart maken wil ik me nog niet aan wagen. Maar ik experimenteer graag en heb al diverse producten geïntroduceerd als een soort special editions, zoals de notenkraker van Lebkuchen voor Kerst en een Tonny taartje van vanillemousse met karamel. Voor komend jaar heeft Arjen nog genoeg ideeën. En natuurlijk altijd in combinatie met ijzerkoekjes.” Arjen kan deze producten wél vanuit huis maken en prima met de post versturen. Zo blijft het overzichtelijk, alhoewel hij elk vrij moment aanpakt om te bakken.

Verder in de patisserie

Hoe wordt een ijzerkoekje eigenlijk omschreven aan iemand die het nog nooit heeft geproefd? Arjen zegt: “Ik vind het echt een koekjesdeeg koekje, met een rijke smaak van kaneel. Net als een stroopwafel vind ik het een typisch Nederlands koekje. IJzerkoekjes als nieuw exportproduct van Nederland, dat lijkt me wel wat.” Via Instagram, aanbevelingen en zijn website werkt hij aan bekendheid van ijzerkoekjes en zijn kunde. Mensen in zijn omgeving vragen regelmatig om zijn koekjes voor traktaties en feestjes: “Op den duur wil ik misschien uitbreiden en samenwerken met lokale horecazaken, daarnaast wil ik blijven experimenteren en boxen samenstellen met meerdere handgemaakte producten. Patisserie is mijn grote passie en ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een bonbon. Mijn directe omgeving is meteen mijn testpanel en ik stuur dan ook regelmatig lekkernijen toe om te proeven.”

Op de vraag of Arjen zelf nog wordt verleid tot het kopen van zoete verleidingen, zegt hij: “Ik laat me zeker inspireren, maar vind het nog leuker om een eigen variant te bakken. Ik volg verschillende Franse pâtisseriers en heb zelfs begin vorig jaar nog een patisserietour gedaan door Parijs. Dan ga ik thuis aan de slag en ga ik net zo lang door tot ik tevreden ben. En alleen die producten komen in de webshop terecht.”

Meer informatie

Ontdek alles wat Arjen bedenkt en bakt op Instagram: @arjen.bakt. En vergeet niet je bestelling te plaatsen via de webshop koekenbakkert.nl.

Geplaatst op 09-03-2021

Deel dit via