Uitgelicht: Koffie, Thee & Zoet Vlaardingen

20-03-2020
De etalage van Koffie, Thee & Zoet in de Hoogstraat staat altijd vol lekkers en nodigt je uit om naar binnen te stappen. Bianca Ribbens-Borsje is nu tweeënhalf jaar eigenaresse van de delicatessenzaak in Vlaardingen. De oproep voor overname was destijds goed voor een carrièreswitch van verpleegkundige naar winkelier: “Ik stuurde een berichtje naar de toenmalige eigenaar en was vooral heel nieuwsgierig. Dat was het begin van een nieuw avontuur.”

Perfecte timing voor eigen winkel

Bianca had altijd al wat met chocolade, thee en koffie en was ook altijd aan het knutselen. Vaak voor anderen. Alles werd aangepast aan de gelegenheid en persoonlijke voorkeuren van de ontvanger. Na 24 jaar in de verzorging te hebben gewerkt, was het tijd voor iets anders. Bianca vertelt: “De oproep voor overname van de winkel kwam precies op het juiste moment. Ik wilde wat anders op het gebied van werk en besloot contact op te nemen. Alles verliep in sneltreinvaart en het voelde vooral heel goed. Mijn ondernemingsplan was rond en zodra ik het wist had ik de sleutel in handen.” Bianca toerde langs de bestaande leveranciers en keek ook verder naar mogelijk nieuwe samenwerkingspartners. Een flink aantal proeverijen en bezoeken verder, wist ze met wie ze wilde samenwerken om Koffie, Thee & Zoet helemaal eigen te maken. Er kwamen nieuwe producten in het assortiment, de winkel was vaker open en bestaande klanten bleven de zaak bezoeken. Ook nieuwe klanten vonden een vast adresje voor chocolade, thee en koffie. Bianca: “Op de Hoogstraat in Vlaardingen wordt nog echt bewust gewinkeld. Een praatje maken met elkaar, nieuwtjes delen, advies inwinnen en nieuwe producten proberen. Dat vind ik ook het leukste van mijn werk. Ik heb enorme kennis over de producten en wil graag klanten voorzien in de specifieke wensen die ze hebben.”

Kwaliteitsproducten met een goed verhaal

De chocolaterie waar Bianca mee werkt, produceert smakelijke bonbons met pure ingrediënten. Daarover zegt ze: “Wanneer ik voorheen weleens bonbons proefde, dan leken alle smaken op elkaar en was ik niet enthousiast over wat ik proefde. Ik ging op zoek naar iemand die kon voldoen aan mijn voorwaarden rondom smaak. Bij een bezoek aan de chocolaterie werd ik goed ingelicht over de werkwijze, productie en samenstelling. En ik kreeg een kilo bonbons mee om te proberen. Dat was een aangename ervaring en het paste precies bij mijn visie.” Over alle producten in de winkel weet Bianca iets te vertellen. Ze heeft scholing gehad bij koffiebranderijen en stemt alles goed af met de leveranciers. Zo verkoopt ze ook producten die geschikt zijn voor veganisten en mensen met een gluten- of notenallergie. Alles is bespreekbaar. Ze verkoopt veel chocolade, thee en koffie boeketten als geschenk. Die zijn allemaal aan te passen met de persoonlijke voorkeuren en wensen van de klant. 

Samenwerken met andere ondernemers

In de binnenstad werk Bianca samen met andere ondernemers. Haar thee wordt geschonken bij Flynns en De Vreemde Vogel. Die laatste schenkt zelfs een speciale mix die exclusief verkrijgbaar is op die locatie. Met De Bonte Zebra is er ook een samenwerking en wanneer Bianca een high tea organiseert, dan komen de hapjes weer daarvandaan. En nog een leuk weetje; de makelaars in de buurt geven vaak een chocolade sleutel weg bij klanten. Die komen bij Koffie, Thee & Zoet vandaan. Wat betreft toekomstplannen zegt Bianca: “Ik ben heel tevreden hoe het nu gaat en wat ik in tweeënhalf jaar tijd heb weten op te bouwen. De winkel is klein, maar ook knus en het ruikt zo lekker. Die intieme sfeer past goed bij het concept en ik heb zoveel vaste klanten die hier wekelijks in de winkel komen. Dat persoonlijke wil ik nog lang volhouden en de verandering zal dan ook zitten in toevoegingen aan het assortiment en andere initiatieven zoals workshops.”

Deel dit via