Uitgelicht: Kunstgalerie Susan Ruiter

23-04-2021
Wie langs de etalage van kunstgalerie Susan Ruiter loopt, wordt verrast met kleurrijke kunst. Werken van haarzelf en collega-kunstenaars zijn van dichtbij te bezichtigen op afspraak. Door de coronaperiode moesten de deuren dicht, maar Susan is elke minuut van de dag bezig met schilderen: “Ik sta vroeg op en heb aan het einde van de dag moeite met het uitspoelen van mijn kwasten, het liefst sta ik de hele dag door achter mijn schildersezel.”

Galerie vol wisselende kunst

Ondanks de verplichte sluiting van de galerie - nu alleen open op afspraak en met inachtneming van de maatregelen - heeft Susan het drukker dan ooit: “Er wordt meer uitgegeven aan kunst. Mensen zitten veel thuis en hebben behoefte aan inspirerende werken aan de muur. Ik maak schilderijen in opdracht en de aanvragen komen bij mij binnen via de website en social media. Ik werk aan meerdere werken tegelijkertijd in mijn atelier, dat zich achter de galerie bevindt.” De werken in de galerie zijn gemaakt voor diverse kunstenaars. Toch past alles bij elkaar: “Bij elke aanvraag ga ik op mijn gevoel af. Ik hou van creativiteit, humor, kleur en verrassende details in kunst. Regelmatig vindt er een wisseling plaats, zodat er altijd nieuw werk te zien is. De kunstenaars waar ik mee samenwerk, komen uit heel het land. En natuurlijk is er ook lokaal werk te bewonderen, zoals de werken van Vlaardingse kunstenaar Robert Daalmeijer.”

Persoonlijke aanvragen en vrij werk

De aanvragen voor de schilderkunst van Susan komen ook uit heel het land en zelfs voorbij de landsgrenzen. Zo deed ze werk in opdracht voor particulieren uit Italië, België en Spanje. Vaak zonder dat er een ontmoeting heeft plaatsgevonden: “Ik stuur klanten voorbeelden toe en geef advies over de grootte van een kunstwerk en het materiaalgebruik. Daarin zit veel verschil. Alles is maatwerk en heel persoonlijk. Na akkoord op de vrijblijvende schets kan ik echt aan het werk. Laag voor laag worden de schilderijen opgebouwd. Vaak zit er een bepaalde emotie of bijvoorbeeld een hobby verwerkt in de aanvraag. Dat is mijn uitgangspunt en inspireert mij. Ook in mijn vrije werk laat ik me inspireren door van alles. Onbewust sla ik veel op door alleen al een wandeling te maken of in gesprekken met mensen.” De galerie is al bijna zeven jaar gevestigd in Vlaardingen. Het allereerste atelier was aan huis en via een antikraak atelier en een samenwerking met een andere kunstenaar, kwam Susan terecht in Vlaardingen.

Alle energie gaat naar het schilderen

Het pand aan de Hoogstraat herbergt een woongedeelte, atelier en de galerie. Al vroeg in de ochtend staat Susan in het atelier: “De stilte in de ochtend is heerlijk. Geen telefoon of andere afleiding. Vaak heb ik dan al gesport en kan ik me volledig focussen op mijn werk. Tussendoor beantwoord ik mails en aan het einde van de dag doe ik mijn administratie. Maar verder is het puur schilderen, in drukke periodes werk ik soms aan wel tien werken tegelijkertijd. Het is ook goed om afstand te nemen van het ene schilderij en vervolgens met een ander schilderij verder te gaan. Al mijn energie gaat naar het schilderen en het atelier. Stiekem zie ik het nog steeds als hobby.”

Meer informatie

Volg Susan Ruiter op Facebook en maak snel een afspraak voor een bezoek aan de galerie op de Hoogstraat in Vlaardingen.

Geplaatst op 31-03-2021

Deel dit via