Uitgelicht: Proeflokaal de Kast

20-08-2020
In de oudste straat van Vlaardingen zit sinds kort weer een echte kroeg gevestigd: Proeflokaal de Kast. Eigenaar en rasondernemer Hans van Dijk wil met zijn nieuwe horecaconcept honderden unieke dranken aanbieden: “De verzameling is nog lang niet compleet, we zijn nog maar net begonnen met het drankenassortiment.” Jenever, gin, rum, oud-Hollandse likeuren en met name whisky, deze drank met flink veel soorten heeft een eigen kast gekregen.

En dat is precies waar De Kast voor staat. Goede kwaliteit dranken, anders dan anders en rijke keuze voor de liefhebber: “Als ondernemer stond ik altijd al bekend om mijn aanbod van aparte dranken. Meer dan eens heb ik de mogelijkheid gehad om een bar compleet opnieuw in te richten. Inmiddels weet ik precies wat werkt en wat niet. Overal haal ik inspiratie vandaan, en dat gaat tot voorbij de landsgrenzen. In België zijn namelijk tal van jenevers te vinden die ik de mensen graag wil laten proeven.” De whiskys zijn een heel ander verhaal. Waar er nu al ruim 100 soorten worden aangeboden, mogen er wat betreft de eigenaar nog 300 bij komen. Uniek in de omgeving en zeker in Vlaardingen.

Starten in crisistijd

Hans: “Ik heb veel geduld nodig gehad, omdat ik graag eerst de d’Oude Stoep wilde verkopen. Na bijna 20 jaar wil je dat de zaak met de juiste insteek en door de juiste mensen wordt overgenomen. Dat is gelukt.” Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en deze vond Hans in het opzetten van De Kast. Dat hij bij het aangaan van deze uitdaging zo op de proef zou worden gesteld, had hij vooraf niet kunnen bedenken. Niet alleen vanwege de investering en verbouwing, maar te meer door de coronacrisis die om de hoek kwam kijken: “Begin januari zijn we gestart met verbouwen, de opening stond gepland voor april, en half maart kwam het nieuws over de verplichte sluiting van de horeca. Hierdoor kregen we wat meer tijd om de puntjes op de i te zetten, maar door het wegblijven van de werkmannen heb ik veel zelf gedaan en flinke vertraging opgelopen. Corona was ook de reden dat we de zaak niet feestelijk konden openen, zoals we in gedachten hadden.” Begin juni werd er al geëxperimenteerd met het terras en nu kan ook binnen worden plaatsgenomen. Het opvallende interieur is gebaseerd op een moderne twist van een bruin café: “De kleinschaligheid en het karakter van een bruin café, waarbij gebruik gemaakt is van moderne materialen en kleuren.”

Continu doorontwikkelen en aanvullen

De Kast is nog maar net open, maar Hans heeft grootse plannen voor de nabije toekomst: “Live muziek hoort er wel echt bij, alleen moet ik voor de invulling rekening houden met de omgeving. Jazz terugbrengen in Vlaardingen lijkt mij ook wel wat. Zodra de keuken af is, kunnen we ook hapjes serveren bij de dranken. Dat worden geen hele maaltijden, maar kleine smaakbommetjes op basis van foodpairing. Uiteraard passend bij ons drankassortiment. Waar ik wel al op korte termijn mee ga starten zijn proeverijen. Denk bijvoorbeeld aan vijf fantastische whiskys op rij uit de diverse streken van Schotland of een Rondje Nederland met heerlijke jeneversoorten.” De inhoud van De Kast blijft groeien en weet altijd te verrassen. Bezoek het proeflokaal op Hoogstraat 157 in Vlaardingen.

Deel dit via