Uitgelicht: Puur Natuurlijk Bio

07-07-2021
Sinds oktober vorig jaar is Marije van de Merwe de nieuwe eigenaresse van Puur Natuurlijk Bio op de Hoogstraat in Vlaardingen. Ze heeft het stokje overgenomen van ondernemer Frans Kulker die 35 jaar lang de eigenaar was van de bio natuurwinkel en drogisterij: “Frans kreeg cadeaus van klanten voor zijn afscheid en ik werd ermee verwelkomd.”

Nieuwe uitdaging na de coronacrisis

Niet alleen Marije was geïnteresseerd in de overname. Meerdere kandidaten hadden interesse in de winkel: “Er zijn een aantal gesprekken geweest en omdat het huurcontract afliep, was er enige haast bij geboden. De goede reputatie en het vaste klantenbestand hebben uiteraard meegewogen in de beslissing. Ik kom uit een winkeliersfamilie en ben ermee opgegroeid. Daarnaast heb ik als zelfstandige in de horeca gewerkt. Door de coronacrisis had ik minder werk, maar ook meer tijd om na te denken over wat mijn volgende stap werd. Toen de overname op mijn pad kwam, wist ik dat ik kans maakte om de nieuwe eigenaar te worden. Pure en gezonde voeding was iets waar ik me al mee bezighield. Nu komt daar de levensstijl bij. Mensen worden zelf ook steeds bewuster op het gebied van voeding, verzorging en cosmetica. Daar kan ik met de winkel in voorzien.”

Opleiding en trainingen volgen

In de periode voor de officiële overdracht heeft Marije een tijd meegelopen in de winkel. Ze werd opgeleid door Frans en volgde trainingen bij de hoofdleveranciers: “In de eerste periode was het vooral veel leren, kennis opdoen en vragen stellen. In januari heb ik nog een drogisterij opleiding gevolgd, een eis vanuit de groothandel. Zo werd ik in sneltreinvaart klaargestoomd om klanten van gericht advies te kunnen voorzien.” Marije was al bekend met de winkel en kwam regelmatig langs voor inkopen: “Toen ik op mijn zeventiende op mezelf ging wonen zat de winkel er al. Toen nog onder een andere naam. Nu ik samen met mijn gezin weer terugverhuisd ben naar Vlaardingen, voelt het als thuiskomen.” Het assortiment is al voorzichtig uitgebreid met nieuwe merken, zoals Schulp vruchtensappen, Shoti Maa thee en Lebensbaum kruiden: “Klanten komen langs voor de vertrouwde, klassieke merken, maar proberen ook de nieuwe merken uit. Dit geeft mij ook weer richting. Waar ik ook trots op ben is het uitgebreide assortiment groente en fruit. Biologisch en daarom vol van smaak. Boeren op een manier zoals het bedoeld is. Bij ons altijd vers verkrijgbaar.”

Eigen draai geven aan winkel

Verder verandert en nu niet zoveel. Wel denkt Marije al na over een eventuele uitbreiding, verhuizing en het toevoegen van een afhaalpunt: “Dat is ook de ondernemer in mij. In de komende periode blijft de winkel mijn focus. Het grootste gedeelte ga ik op dezelfde voet verder. Dat zorgt ook voor een soepele overgang. Maar ik wil er wel mijn eigen draai aan geven.”De winkel is vijf dagen in de week open. Marije heeft ondersteuning van vier parttime medewerkers, zodat ze altijd met z’n tweeën in de winkel staan. Op maandag worden alle bestellingen gedaan en binnenkort wordt het bestelsysteem geoptimaliseerd: “Ook daarin ga ik vernieuwen. Stap voor stap wordt het dan echt mijn winkel. Helaas hebben we geen officiële opening kunnen doen in de coronaperiode. Ook waren de meeste winkels dicht, zodat ik niet meteen heb kunnen kennismaken met de ondernemers uit de buurt. Met terugwerkende kracht komt dat vast goed. Het belangrijkste is dat de klanten blijven terugkomen en dat ik ze kan verrassen met nieuwe producten.”

Meer informatie

Puur Natuurlijk Bio is gevestigd aan de Hoogstraat 165 en verkoopt onder andere biologische producten, homeopatische geneesmiddelen, vitamines, kruiden & thee en natuurcosmetica. Bekijk updates van de winkel op Facebook en Instagram.

Deel dit via